Església de Santa Maria del Villar
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells - Santa Maria del Villar

Bigues i Riells - Santa Maria del Villar (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells - Santa Maria del Villar (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Crtra. BP-1432, km 18,6
Església construïda al segle XII, molt reformada l'any 1799. Està situada molt a prop de la masia del Villar, que pertany a Sant Feliu de Codines. El lloc Villars està documentat des de l'any 1007 i l'església, des de 1195. Fins al segle XVIII va pertànyer a la parròquia de Sant Mateu de Montbui. Actualment, pertany a la parròquia de Sant Feliu de Codines. L'any 1799 va ser reformada i, des de llavors, es coneixia com a capella de la Verge de la Llet, per la imatge que s'hi venerava, dissortadament desapareguda amb la profanació de l'església, l'any 1936.

És un edifici de planta rectangular coberta amb una volta que no és l'original, segurament fruit de la reforma del segle XVIII, Està capçada amb un absis semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera. La façana presenta una porta rectangular a la llinda de la qual hi ha la inscripció renovada per Vicens de Montagut y Villar, any 1799, Ave Maria.