Església de Sant Bartomeu de Mont-ras
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells - Sant Bartomeu de Mont-ras

Bigues i Riells - Sant Bartomeu de Mont-ras (Foto: Albert Esteves, 2023)

Bigues i Riells - Sant Bartomeu de Mont-ras (Foto: Jaume Oliveras-Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1930-36)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Bartomeu de Mont-Ràs

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Bartomeu de Mont-Ràs (Foto: Carme Comas -calaix.gencat.cat-, 1985)

Situació Urb. el Serrat de l'Ametlla del Vallès. Camí de Sant Bartomeu
El lloc de Mont-ras, dins del terme del castell de Montbui, està documentat des de 932, però la seva església no és esmentada fins a l'any 1156, a l'acta de consagració de la parròquia de Bigues. Va ser parroquial d'una petita comunitat que, a inicis del segle XV, tenia només 3 famílies. Això la va convertir, primer en sufragània de Sant Pere de Montmany i després de Sant Genís de l'Ametlla. Està situada en un extrem del terme municipal, i, de fet, per accedir-hi s'ha de fer des de la urbanització el Serrat, que pertany a l'Ametlla del Vallès.

És una església de nau única, subdividida en quatre trams per arcs torals, coberta amb teulada sobre bigues de fusta. Al segle XVIII es va eliminar l'absis i es va ampliar la nau pel costat del presbiteri. També es devia refer la façana principal, invertint el sentit de la nau i obrint una porta rectangular que va substituir l'original, situada a la façana de migdia.

Es coneix també com Sant Bartomeu de les Vespes per una anècdota que es va esdevenir l'any 1936. Es disposaven a treure les campanes i un enorme eixam de vespes ho va fer impossible. Fruit d'això, al lloc es fan aplecs de motos Vespa.