Església de Sant Miquel del Fai
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai (Foto: Enric, CC BY-SA 3.0, 2015)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai. Campanar

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai. Campanar (Foto: Enric, CC BY-SA 3.0, 215)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai. Campanar (Foto: Enric, CC BY-SA 3.0, 2015)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai. Postal antiga

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Miquel del Fai (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1921)

Situació Crtra. BV-1485, km 7
Integrada dins la roca, aprofitant una cova natural per ubicar-hi la nau, amb murs de pedra que reforcen l'estructura, és l'església troglodítica més gran i popular de Catalunya. Va ser construïda entre els segles XI i XII i modificada en època gòtica. D'època romànica és la porta, d'arc de mig punt amb arquivolta semicilíndrica que descansa sobre capitells toscament esculpits. A cada costat de la porta hi ha sengles arcosolis on hi havia les tombes dels fundadors del cenobi. Destaca especialment l'espadanya baixa, de dos ulls, situada també sota la balma.