Església de Sant Matí del Fai
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells - Sant Martí del Fai

Bigues i Riells - Sant Martí del Fai (Foto: Enfo CC BY-SA 3.0, 2015)

Bigues i Riells - Sant Martí del Fai (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Bigues i Riells - Sant Martí del Fai (Foto: Enric CC BY-SA 3.0, 2015)

Bigues i Riells - Sant Martí del Fai (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1988)

Bigues i Riells - Sant Martí del Fai (Foto: Ernest Mullor -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1925-36)

Situació Accés des de Sant Miquel del Fai
Antiga parròquia rural, construïda a mitja cinglera, prop del conjunt de Sant Miquel del Fai -des d'on surt l'únic accés-, però aliena al complex monàstic. Està documentada des de l'any 878, en un precepte del rei franc Lluís el Tartamut en el qual figura com a possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès. Llavors estava dedicada també a sant Genís (domum Sancti Genesii et Sancti Martini situm in rivo Tenesi. L'edifici que ha arribat als nostres dies va ser construït avançat el segle XII. Durant els segles següents va ser la parròquia d'uns set o vuit masos esparsos, segurament sota la dependència de Sant Miquel del Fai on, a causa del despoblament, es va traslladar la parròquia, cap al segle XV. Va ser profanada l'any 1936 i, en la restauració efectuada el 1967, es van descobrir unes interessants pintures murals, datades al segle XIV, actualment a mans particulars, i de les quals hi ha una reproducció dins l'església.

Es tracta d'un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera. A la mateixa façana on hi ha l'absis s'alça un campanar de doble espadanya.