Castell de Montbui
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 1998)

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui. Sala del castell de Montbui en ruïnes

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui. Sala del castell de Montbui en ruïnes (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1998)

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui. Panoràmica des del castell

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui. Panoràmica des del castell (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Castell de Montbui (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1928)

Situació Turó al capdamunt de la urbanització del Castell de Montbui
El castell de Montbui està situat al cim del turó entre els termes de Bigues i Riells, Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines. Des dels seus inicis va tenir una gran importància estratègica gràcies a la seva ubicació privilegiada, dominant la vall del Tenes i servint com a punt de vigilància i defensa. A més, era un centre econòmic important, ja que al seu voltant s'hi desenvolupava una considerable activitat agrícola i ramadera.

Es creu que la seva construcció es va dur a terme al voltant de l'any 1000 i, de fet, les primeres referències documentals daten de l'any 987. En els seus inicis, era un castell comtal, sota el domini dels comtes de Barcelona. L'any 995, el comte Ramon Borrell va infeudar el castell a Gombau de Besora, del qual va passar al seu gendre, Mir Geribert d'Olèrdola. Al llarg dels segles XI i XII va passar per diverses mans i va viure etapes de canvi i transformació. L'any 1240, va passar a ser domini del bisbat de Barcelona, el qual va ordenar la seva reconstrucció entre 1304-1308. A partir del segle XV, el castell va començar a perdre importància militar i va entrar en un procés de decadència. El 1490, la baronia va passar al Consell de Cent de Barcelona, que va mantenir la seva jurisdicció fins al 1714. Després de la derrota a la guerra de Successió, els borbònics van ordenar l'enderroc del castell, que va quedar en ruïnes.

Avui en dia, del castell de Montbui només en queden alguns murs i vestigis de la seva antiga estructura, bàsicament fragments dels murs perimetrals, així com restes d'algunes torres i estances interiors. Una d'elles conserva la seva volta apuntada, i podria correspondre’s amb una cisterna. Les restes més antigues es corresponen a un petit tram d'una torre circular descoberta en les darreres excavacions, probablement del segle XI. La resta és bàsicament fruit de la reconstrucció del segle XIV. A mitjan segle XV va perdre les seves funcions de castell i es va fer servir només com a suport per al conreu de les terres del voltant, iniciant-se el seu procés de gradual ensorrament.

El conjunt va ser restaurat l'any 2018 per l'empresa Rècop. Les obres van posar al descobert els vestigis d’una antiga torre rodona que es desconeixia. Tot i el seu estat de ruïna, el castell conserva un gran valor històric i patrimonial i s'ha convertit en un indret emblemàtic de la comarca i un atractiu per a visitants que s'interessen per la història medieval.

Al seu costat hi ha l'església romànica de Sant Mateu, tractada en fitxa a part.