Capella de Sant Mateu (Castell de Montbui)
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells del Fai - Capella de Sant Mateu (Castell de Montbui)

Bigues i Riells del Fai - Capella de Sant Mateu (Castell de Montbui) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Capella de Sant Mateu (Castell de Montbui) (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Bigues i Riells del Fai - Capella de Sant Mateu (Castell de Montbui) (Foto: Lluis Estasen -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-36)

Situació Castell de Montbui
Situada molt a prop de les ruïnes de castell de Montbui, va ser parròquia rural d'un terme repartit entre els actuals municipis de Bigues i Riells, Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines. És una de les set esglésies esmentades l'any 1058 integrades dins del terme del castell de Montbui. Per l'escàs nombre de parroquians, l'any 1156 apareix unida a Bigues. A principis del segle XVIII es va construir una nova església, a prop de Can Carreres, enderrocada a la darrera dècada del segle XX. Pel que fa a l'església antiga, a mitjan segle XIX es trobava en estat d'abandonament i pràcticament en ruïnes. Va ser restaurada l'any 2018 per l'empresa Rècop.

És un edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó i rematada per un absis de ferradura amb volta esfèrica, elements característics de l'arquitectura preromànica. A l'exterior, destaquen les dues finestres, una a l'absis i una altra al mur de migjorn, així com les restes de la porta, l'ull de bou i el campanar de cadireta, elements que, tot i afegits en la restauració, aporten valor a la construcció.