Església de Sant Pere de Bigues
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Pere de Bigues

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Pere de Bigues (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Pere de Bigues (Foto: Montserrat Martinez Ruiz CC BY-SA 4, 2017)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Pere de Bigues. Postal antiga

TipusEdifici escolar
Situació Bigues. Camí del Sagrament
Apareix documentada per primer cop en una permuta de l'any 1054. Va ser refeta en estil romànic a mitjan segle XII, edifici del qual en resta només un tram de la nau. La consagració es va fer l'any 1156 pel bisbe de Barcelona. El temple va ser ampliat al segle XVI amb capelles lateral, i de nou al XVIII, quan es van construir les naus laterals, el presbiteri i la cúpula. De la mateixa època és el campanar de torre. La façana, amb un portal rectangular, és del 1878. La façana lateral que donava al cementiri conserva un portal més antic, probablement del segle XVII, presidit pels símbols pontificals de sant Pere. A l’interior es conserva un notable retaule barroc: el retaule del Roser. Josep Grau-Garriga va fer les pintures de l'absis el 1963. En l'actualitat ja no s'hi celebra culte.