Església de Sant Vicenç de Riells del Fai
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1997)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai. Cementiri

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai. Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Bigues i Riells del Fai - Església de Sant Vicenç de Riells del Fai (Foto: Jaume Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1900-1936)

Situació Riells del Fai. Plaça de l'Església
Està situada dins del petit nucli de Riells del Fai. Tot i el seu origen romànic, l'edifici actual es correspon amb la reconstrucció duta a terme l'any 1618, completada al segle XVIII. És un edifici de nau única, coberta amb tres trams de volta de canó amb llunetes decorada a manera de volta de creueria, i capelles laterals. La capçalera és recta, amb petites absidioles, i compta amb un cor al frontis. El portal és renaixentista, amb pilastres als brancals, entaulament i frontó triangular. Està datat l'any 1703. Al seu damunt hi ha una fornícula, molt treballada, amb una imatge del sant patró. El campanar és barroc, amb la base romànica, únic element que es conserva de l'edifici medieval.

L'església es troba documentada des de l'any 971 (Sancti Vinzencii, in villa nuncupata Riello). A partir de l'any 1045 va pertànyer al monestir de Sant Miquel del Fai. Al segle XVI, per la baixa població de la parròquia, va passar a ser sufragània de l'església de Bigues. Des de l'any 2004 pertany a la diòcesi de Terrassa.