Casa Maury-Parés
(Barcelona | Esquerra Mitja de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Mallorca, 234

Barcelona - Mallorca, 234 (Foto: Anna Corcoll, 2024)

AutorJosep Artigas Planes / Pascual - Ausió Arquitectes (reforma)
Situació Mallorca, 234
Edifici entre mitgeres promogut l'any 1882 per Dolors Maury Parés, vídua de l'indià Pedro Monés i Valls*, per ser dedicat a lloguer. L'any 1928, Josep M. Mata i Julià va donar l'edifici a l'orde religiós de les Esclaves del Sagrat Cor de Jesús, les quals, l'any 1952, van inaugurar l'església annexa. L'any 2021 es va iniciar la reforma de l'edifici, segons projecte de Joan Pascual Argenté i Ramon Ausió Mateu, que ha respectat tant la façana com el vestíbul i el pati interior. S'augmenta l'edificabilitat en dues plantes més, reculades, i amb el cos lateral envidrat, seguint un criteri harmònic amb l'antic, particularment a la façana interior.

*Pedro Monés i Valls va néixer a Cuba, fill de pares catalans, igual que la seva futura muller, Dolors Maury. Es van casar a Baracoa l'any 1844 i van tenir 9 fills. Van fer una considerable fortuna mercès, en gran part, a les plantacions de plàtans. L'any 1897, un dels seus fills, Pedro Monés Maury, va ser dignificat pel papa Lleó XIII amb el marquesat Casa Maury.