Casa Francesc Simon
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Passeig de Gràcia, 3. Plànol (Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorJosep Domènech Estapà
Situació Passeig de Gràcia, 3
Edifici entre mitgeres, de l'any 1915, projectat per l'arquitecte Josep Domènech Estapà (Tarragona, 1858 - 1917), un dels més destacats representants de l'arquitectura monumentalista, sempre allunyat del modernisme que imperava a l'època. Va ser promogut per Francesc Simon i Font (Barcelona, 1843 - 1923), que, l'any 1868 va ser un dels fundadors de l'editorial Montaner i Simon, la més important de tot l'estat. Entre els anys 1919 i 1999, va ser la seu del desaparegut Banc Central. L'establiment comercial que ara ocupa els baixos encara conserva la cambra cuirassada amb les antigues caixes fortes on els clients guardaven joies i diners.

L'edifici, rehabilitat l'any 2020, té una façana de marcat caràcter classicista, amb una sumptuosa tribuna central al principal i balustrada a banda i banda, i tribunes semicilíndriques als pisos superiors, situades als extrems. Al coronament hi ha un àtic en mansarda.