Can Vedell (o Badell)
(Bigues i Riells del Fai - Vallès Oriental)

Bigues i Riells del Fai - Can Vedell (o Badell) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Bigues i Riells del Fai - Can Vedell (o Badell). Casa nova

Bigues i Riells del Fai - Can Vedell (o Badell). Casa nova (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Bigues. Camí de Can Badell
Segons la tradició, aquesta casa va ser donada per Carlemany als senyors de Bigues al segle IX, durant la conquesta franca. L'any 1201, Pontius de Bigues va donar el terreny de l'església i 300 passos al voltant del cementiri. És a partir del segle XVIII que passa a mans de Joan Vadell Llaurador. Des de llavors es coneix com a can Vedell (grafia correcta segons l'ICGC) o can Badell (segons la grafia municipal).

La masia antiga, que ara queda amagada darrere l'edifici nou, està formada per dos cossos formant una ela. El cos més antic tenia planta basilical clàssica, amb teulades a dues aigües. A la seva façana destaca una finestra coronella, amb decoració floral. A la façana de ponent, hi ha una finestra amb la data 1666.