Església de Sant Andreu del Castell
(Tona - Osona)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell

Tona - Església de Sant Andreu del Castell (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Església de Sant Andreu amb el castell al fons

Tona - Església de Sant Andreu amb el castell al fons (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell (Foto: Servei del Patrimoni Arquitectònic -calaix.gencat.cat-)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell (Foto: Bob Masters -calaix.gencat.cat-, 2010)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell. Planta

Tona - Església de Sant Andreu del Castell. Planta (Foto: Cartell in situ)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1917)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Tona - Església de Sant Andreu del Castell. Postal antiga

Situació Camí que surt de l'Av. Riambau
Situada dalt d'un pla enlairat, a pocs metres del restes del castell de Tona, està documentada, com aquest, des de l'any 889, quan va ser consagrada fer fer funcions parroquials. Tanmateix, la seva ubicació en dificultava l'accés dels feligresos i va fer que el culte s'acabés desplaçant, al segle XVIII, a la capella de Santa Maria del Barri i, finalment, l'any 1802, es va construir un nou temple, a l'interior del poble.

La primitiva església del segle IX va ser substituïda per una de romànica, segons Eduard Junyent, dins la primera meitat del segle XI. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular decorat amb arcuacions i lesenes llombardes. Sembla que que la coberta original era de fusta i, quan es va construir la volta de canó, es va haver de doblar el gruix dels murs per poder suportar-la. A banda i banda, com si es tractés d'un transsepte, hi ha sengles capelles laterals, construïdes entre els segles XIII i XV. Adossat a una d'elles hi ha el campanar de torre, del segle XVII. La porta original romànica, situada a la façana de migdia, va ser substituïda per una porta monumental renaixentista, eliminada en la restauració moderna.