Castell de Tona
(Tona - Osona)

Tona - Castell de Tona amb l'església al darrera (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Castell de Tona. Interior

Tona - Castell de Tona. Interior (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Restitució hipotètica del castell a la baixa edat mitjana (R. Álvarez)

Tona - Restitució hipotètica del castell a la baixa edat mitjana (R. Álvarez) (Foto: Cartell in situ)

Tona - Castell de Tona (Foto: Josep Massot -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909)

Tona - Castell de Tona (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1932)

Situació Camí que surt de l'Av. Riambau
El castell està situat al turó conegut com el Turó del Castell, dominant la plana de Vic i oferint una panoràmica estratègica sobre els voltants. Aquesta ubicació elevada era ideal per a la defensa i el control del territori.

La fortificació original estava envoltada per una muralla de pedra, que ha anat desapareixent amb el temps però de la qual en resten algunes traces. Les muralles eren gruixudes i robustes, dissenyades per resistir els atacs. A un extrem del complex hi havia una torre de defensa i de guaita, la qual proporcionava un punt d'observació elevat per detectar enemics. És l'única construcció que es conserva, restaurada modernament. Té una alçada d'uns 9 m i està feta amb pedra irregular lligada amb argamassa, amb algun tram disposada en espina de peix. Al mateix pla on hi ha el castell es troba l'església romànica de Sant Andreu, consagrada al segle IX i refeta al segle XI, tractada en fitxa a part. En fotos antigues es poden veure diverses cases que hi havia al seu costat. També es poden veure alguns murs més allunyats que completaven la defensa del recinte.

El castell té els seus orígens en l'època carolíngia, probablement construït al segle IX com una resposta a les invasions sarraïnes. El primer esment documental és de l'any 889, en l'acta de consagració de l'església de Sant Andreu. Durant l'edat mitjana, va jugar un paper clau en la defensa de la zona i en el control de les rutes comercials. Sota el domini eminent dels comtes de Barcelona, el castell va ser senyorejat per la nissaga dels Tona, al segle XI, i els Montcada, als segles XII i XIII. L'any 1380 va ser adquirit per Pere de Planella i posteriorment va revertir a la corona. A partir del segle XV, amb la millora de les tècniques de guerra i la pacificació relativa de la regió, la importància militar del castell va començar a declinar. El recinte va ser progressivament abandonat i va acabar en ruïnes. Tot i això, l'església de Sant Andreu va continuar sent un lloc de culte.

Avui en dia, el castell de Tona és un lloc d'interès turístic i històric. Tot i que les ruïnes del castell són modestes, el lloc ofereix una visió evocadora de la història medieval de Catalunya i de l'arquitectura militar de l'època, així com una impressionant panoràmica de la comarca. Les restes han estat objecte de treballs de conservació per tal de preservar-les i fer-les accessibles als visitants.