Casal de Mont-rodon
(Tona - Osona)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Antoni Grífol CC BY-SA 3.0, 2014)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Enric, CC BY-SA 4.0, 2017)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Elmoianes CC BY-SA 3.0, 2011)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Pere Català Roca-calaix.gencat.cat-, 1962)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Tona - Casal de Mont-rodon (Foto: Lluís Illa -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1932)

Tona - Projecte de restauració del Casal del Mont-Rodón (Dibuix:<i>Josep Compte, Joan Generó-calaix.gencat.cat-1982</i>)

Tona - Projecte de restauració del Casal del Mont-Rodón (Dibuix:Josep Compte, Joan Generó-calaix.gencat.cat-1982)

Situació Crtra. BV-5305, trencall km 2,5
Gran casal senyorial situat en un enclavament de Tona dins del terme de Taradell. Compta amb una capella pròpia, que es troba no gaire lluny de la casa. L'aspecte actual de l'edifici, de dimensions molt notables, és fruit de la reconstrucció duta a terme al segle XV d'una antiga domus o casa forta d'origen romànic.

El lloc és esmentat l'any 1076 (monte rotundo) i, a partir de 1128, apareix documentada la família Mont-rodon, com a feudataris dels senyors de Taradell. Entre els seus membres ocupa un lloc distingit Guillem de Mont-rodon, nascut al casal l'any 1165 i mort el 1225. Va ser mestre de l'Orde del Temple i tutor del futur rei Jaume I durant la seva estada al castell templer de Montsó. L'edifici romànic va resultar molt malmès després de ser incendiat i saquejat pel bàndol reial durant la guerra civil catalana, l'any 1463. Va ser reconstruït, ja com a casal senyorial gòtic, pocs anys després, integrant al nou edifici l'antiga construcció romànica, situada al cantó de ponent. Els Mont-rodon van mantenir la propietat del casal fins a la mort de Carles de Mont-rodon, el 1687. Després el succeïren els descendents d'una germana seva, fins que acabà en mans dels marquesos de Saudín, els quals s'ho vengueren, el 1970, a la família Margenat.

L'edifici, ben restaurat, és gairebé cúbic, de planta baixa i tres pisos, amb un pati central on se situa l'escala. La coberta original va ser substituïda per una teulada a quatre aigües. La façana principal mostra un portal adovellat de mig punt protegit per un matacà defensiu situat a les golfes. La planta baixa està oberta només amb espitlleres mentre que la planta noble té finestres coronelles bigeminades i trigeminades.