Església de Santa Maria de Mont-rodon
(Tona - Osona)

Tona - Església de Santa Maria de Mont-rodon

Tona - Església de Santa Maria de Mont-rodon (Foto: Germà Garcia -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1988)

Tona - Església de Santa Maria de Mont-rodon (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Situació Crtra. BV-5305, trencall km 2,5
És l'antiga capella del casal de Mont-rodon, situat a poca distància. Va ser construïda abans de l'any 1150 i en ella eren enterrats els senyors de Mont-rodon, una important nissaga nobiliària durant la baixa edat mitjana. Des de mitjan segle XIII era regida per un sacerdot beneficiat, el qual s’intitulava rector capelle Ste. Marie de Monte Rotundo. La família Mont-rodon va voler fundar-hi un petit cenobi, amb un grup de beneficiats que vivien en una casa adjunta a la capella, sempre sota la dependència del rector de Taradell, que es va dissoldre al segle XV.

L'edifici que ens ha pervingut té encara l'estructura romànica del segle XII, però ha estat molt alterat al llarg del temps. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis quadrat, més estret que la nau, que es va construir al segle XVIII en substitució de l'absis original semicircular. Entre 1678 i 1691 s'havia construït una nova porta a la façana de ponent, que es va tapiar en la restauració de 1983, quan es va refer la porta primitiva de migdia i es van construir unes escales per facilitar-ne l'accés. Té un campanar d'espadanya de dos ulls.