Església de Santa Maria del Barri (Santuari de Lourdes)
(Tona - Osona)

Tona - Església de Santa Maria del Barri (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Església de Santa Maria del Barri (Foto: Enric CC BY-SA 4.0, 2021)

Tona - Església de Santa Maria del Barri (Foto: Josep Mata, 2005)

Tona - Església de Santa Maria del Barri. Detall de l'absis

Tona - Església de Santa Maria del Barri. Detall de l'absis (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 1988)

Tona - Església de Santa Maria del Barri. Clau de volta (cartell in situ)

Tona - Església de Santa Maria del Barri. Postal antiga

Tona - Església de Santa Maria del Barri (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -ICGC-)

Situació Av. de Riambau / Camí del Castell
Està situada als peus del castell de Tona, no gaire lluny de l'església de Sant Andreu del Castell. Està documentada l'any 1011, quan es coneixia com Santa Maria de Tona. Es va refer, o restaurar, cap a l'any 1073, mercès al patronatge de Miró Gotmar i la seva muller Eicolina.

L'edifici romànic va ser refet després de l'afectació pel terratrèmol de 1425. Però la reforma més important es va dur a terme entre 1570 i 1579, encara dins l'estil gòtic tardà, que va representar la substitució de la nau original romànica per tres naus cobertes amb voltes de creueria, amb les claus de volta esculpides. La portada és de mig punt, emmarcada amb llargues dovelles de molt bona factura. L'església pertanyia, durant la baixa edat mitjana, als Barri o Desbarri, que tenien el mas al costat, i posteriorment als Planell, fins que, al segle XVIII, va adquirir la condició de parroquial, en substitució de la de Sant Andreu del Castell, que, per la seva alçada, tenia un accés més dificultós.

D'època romànica conserva l'absis semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera i llis exteriorment, i el campanar, sobrealçat, que va ser restaurat per la Generalitat, l'any 1992.