Mas Barri
(Tona - Osona)

Tona - Mas Barri

Tona - Mas Barri

Tona - Mas Barri i església de Santa Maria

Situació Av. de Riambau
És la masia que dóna nom a l'agrupament de masos situat als peus del castell de Tona, centrat per l'antiga església de Santa Maria del Barri, que pertanyia al mas. El nom de Barri és esmentat en un document de 1011 però la masia no surt referenciada fins al 1248, quan s'esmenta l'hereu Pere des Barri. De la família Desbarri va passar, l'any 1675, a Jaume Puig de Perafita, hereu universal de Jaume Domènech i Desbarri. El 1745 la va adquirir en subhasta, la família Planell que, al segle XIX la van vendre als Riambau.

L'any 1809, en el decurs de la guerra del Francès, la casa va ser incendiada i va quedar molt malmesa. Es va reconstruir entre 1827 i 1828 aprofitant una part de l'estructura antiga que s'havia salvat. la façana principal mostra clarament els dos tipus d'aparell, l'antic i el nou. Conserva el portal adovellat i algunes finestres emmarcades amb pedra, amb motlluratges propis dels segles XVI-XVII.