Jaciment del Camp de les Lloses
(Tona - Osona)

Tona - Jaciment del Camp de les Lloses (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Jaciment del Camp de les Lloses. Ruïnes de la Rectoria Vella

Tona - Jaciment del Camp de les Lloses. Ruïnes de la Rectoria Vella (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Jaciment del Camp de les Lloses. Escut procedent de la porta de la Rectoria Vella

Tona - Jaciment del Camp de les Lloses. Escut procedent de la porta de la Rectoria Vella (Foto: Diputació de Barcelona)

Tona - Jaciment del Camp de les Lloses (Foto: Cos d'Agents Rurals -calaix.gencat.cat-, 2016)

TipusJaciment arqueològic
Situació Carrer Pau Casals, 2 / Carrer Germana Victòria
Dins del nucli urbà de Tona es poden veure les restes d'un assentament romà que va ser ocupat entre els anys 125 i 75 aC. Després del seu abandonament es va alçar, en un dels extrems, una vil·la (50 aC - 50 dC). El jaciment va ser descobert l'any 1916, excavat a partir de 1991 i obert al públic el 2006. Fins ara s'ha identificat una dotzena d'edificis adossats, situats a la vora d'un camí pavimentat. Sembla que les funcions de l'assentament estaven vinculades a la logística de l'exèrcit romà.

Al nord del jaciment hi ha les ruïnes de la rectoria vella, incendiada l'any 1936. Era un edifici de l'any 1577, ampliat als segles XVII-XVIII.

L'any 2006 es va obrir el centre d'interpretació del jaciment, ampliat el 2021. S'hi conserva la clau de l'arc de la porta de la rectoria, amb la data i l'escut del rector Martí Francesc Moracuc.