Església de Sant Andreu. Pintures murals
(Tona - Osona)

Tona - Església de Sant Andreu. Pintures

Tona - Església de Sant Andreu. Pintures (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorFelip Vall Verdaguer
Situació Plaça de l'Esgésia
El presbiteri de l'església parroquial de Tona, refeta a partir de 1940, està decorat amb pintures de l'artista local Felip Vall, amb escenes de la vida de sant Andreu. Es van realitzar entre 1945 i 1946 i van ser restaurades pel mateix pintor, el 1996. Va quedar sense restaurar la part superior del presbiteri, pintat sobre metall, a l'estil de Josep M. Sert. L'escena central és la crucifixió del sant, que, segons la tradició, va ser clavat en una creu en forma d'aspa (també coneguda com a creu de sant Andreu).Entre els diversos personatges, es reconeixen diversos tonencs, com el rector i el mateix pintor. Al seu damunt hi ha una representació dels Evangelis, amb les figures del Tetramorf. Després de la Catedral de Vic, és l'obra mural més gran de Catalunya, de més de 500 m².

Felip Vall Verdaguer (Tona, 1916 - 2012) va ser un important muralista format a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi. Entre les seves obres destacables hi ha les pintures murals de la capella del Santíssim del monestir barceloní de Sant Pere de les Puelles i les del col·legi dels Maristes de Mataró.