Xemeneia de la fàbrica Codina
(Tona - Osona)

Tona - Xemeneia de la fàbrica Codina

Tona - Xemeneia de la fàbrica Codina (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - La fàbrica Codina dibuixada en un document comercial de l'empresa

Situació Carrer Barcelona / Carrer Barcelona
L'empresa Codina era una fàbrica de cadires, fundada l'any 1876, que es considerava la més antiga d'Espanya. Va ser fundada per Pere Codina i Riera (Tona, 1843-1913) i estava especialitzada en cadires corbades (estil Viena). Va heretar la fàbrica el seu fill, Joan Codina i Molera (1866-1910) i, a la mort prematura d'aquest, va ser regentada per la seva vídua i el seu fill, Francesc Codina Córdoba.

L'edifici fabril va ser derruït l'any 1991 per construir pisos. Tanmateix, es va decidir mantenir la xemeneia com a record i símbol de l'època d'industrialització de Tona.