Antiga Casa del Comú
(Tona - Osona)

Tona - Antiga casa del Comú (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Antiga Casa del Comú

Tona - Antiga Casa del Comú (Foto: Enric CC BY-SA 4.0, 2021)

Situació Carrer Barcelona, 23
L'any 1646 es va construir una nova Casa del Comú que servia també de lloc de reunió de la Confraria de Sant Joan, una entitat instituïda pel papa Pau V, l'any 1616, que agrupava els paraires i teixidors. Aquesta casa va ser completament refeta i ara és un edifici modern ocupat per un casal d'avis. Tanmateix, en la reforma es va conservar el portal adovellat, on hi ha inscrita la data de 1646 i el monograma de Crist (IHS), i dues finestres emmarcades amb pedra, entre les quals podem veure en relleu l'escut de Barcelona sostingut per dos lleons. Això és degut al fet que, des de 1401, Tona tenia la categoria de carrer de Barcelona per privilegi atorgat pel rei Martí.