La Ferreria
(Tona - Osona)

Tona - La Ferreria

Tona - La Ferreria. Torre de la Ferreria

Tona - La Ferreria. Torre de la Ferreria (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - La Ferreria

Tona - La Ferreria (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1912-28)

Situació Av. Balneari / Carrer Doctor Bayés
Masia que, des de molt antic, feia funcions de ferreria, activitat que es remunta en aquesta casa al segle XIV, quan hi vivia el ferrer Feliu Fàbrega. A la dovella clau de la porta del barri hi ha un escut, datat l'any 1567, on hi ha en relleu les eines d'un ferrer, fet que acredita que, al segle XVI, es mantenia la mateixa activitat a la casa. Després va passar a ser un hostal i ara és un restaurant. La casa està dividida en dos cossos units pel gran portal adovellat que dóna accés a un pati interior, que fa de distribuïdor.

A un extrem de la parcel·la, a tocar de la carretera, hi ha la casa nova o Torre de la Ferreria, també coneguda amb el nom de Torre Roqueta, un edifici de la primera meitat del segle XX, ara dedicat a l'activitat hotelera.