Biblioteca Caterina Figueras
(Tona - Osona)

Tona - Biblioteca Caterina Figueras. Esgrafiat de Manuel Puig i Genís

Tona - Biblioteca Caterina Figueras. Esgrafiat de Manuel Puig i Genís (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorManuel Gausa Raspall
Situació Carrer Antoni Figueras, 62
A començament del segle XX, Tona no disposava d'un edifici escolar modern, d'acord amb requeriments que imposava el nou segle. Va ser la donació d'un estiuejant, Antoni Figueras Cerdà*, que es va poder construir una escola, amb tres aules per a nens i una per a nenes, configurades en dos edificis separats. El donant va demanar que duguessin el nom de la seva filla difunta, Caterina. El projecte va ser dut a terme per l'arquitecte municipal, Manuel Gausa Raspall (Barcelona, 1892 - 1976) i es va inaugurar l'any 1929. Destaca la decoració, a base de dibuixos esgrafiats amb temàtica infantil, obra del gravador i pintor Manuel Puig Genís (Vic, 1868 - 1957).

L'edifici va ser restaurat i reformat per Josep M. Claparols Pericas i Josep Padrós, ente 1990 i 1993, amb l'objectiu de convertir l'antiga escola en biblioteca.

*Antoni Figueras i Cerdà (Palma de Mallorca, 1866 - 1933), fill d'una família humil, va emigrar a Puerto Rico quan tenia 18 anys. Allà es va enriquir i es va casar amb Catalina Dobal Espieta, filla d'una família d'origen espanyol i francès, i va tenir un fill i una filla. Va retornar a Barcelona l'any 1908. La seva filla Caterina va morir de tifus el 1923, amb 26 anys, i Figueras va voler que la part de l'herència que havia de passar a la seva filla fos destinada a obres socials, tant a Puerto Rico com als llocs on havia transcorregut la seva vida. A Tona la seva família hi havia passat diverses temporades, allotjada a l'Hotel Ristol, prenent les aigües al Balneari Roqueta. Figueras va fer una donació de 110.000 pessetes de l'època per adquirir el terreny i construir-hi l'escola. El poble, en agraïment, va nomenar Antoni Figueras fill adoptiu i va donar el seu nom al carrer on hi ha les escoles.