Carrer Major
(Tona - Osona)

Tona - Carrer Major, 60 (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Carrer Major, 62

Tona - Carrer Major, 62 (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer Major
El poble de Tona comença a configurar el seu nucli urbà a partir del segle XVI, a banda i banda de la plaça Major, seguint el traçat l'antic camí ral de Barcelona. El carrer Major és, avui dia, un interessant aparador arquitectònic on es barregen els estils i les modes que han anat succeint-se al llarg del segles. Podem veure-hi llindes datades als segles XVII i XVIII que han estat aprofitades a les façanes refetes al XIX i al XX. Algunes cases conserven en bona mesura la seva fesomia original, altres han vist alterats els baixos en obrir-s'hi comerços, i altres són construccions de nova planta, especialment les alçades als anys vint del segle passat, quan Tona es va posar de moda entre els estiuejants barcelonins atrets per les seves aigües medicinals. Amb tot, el període de creixement més intens es va produir al segle XVIII i començament del XIX. Cal tenir en compte que, l'any 1685, Tona tenia només 40 cases i, el 1860 arribava a 216.

Com a fet curiós, cal dir que al núm. 56 d'aquest carrer va néixer, cap a l'any 1851, Josep Molera, conegut com "el noi de Tona", un personatge que es va fer famós a Barcelona per les seves excentricitats i els seus singulars discursos. En recordança, s'ha donat el nom de Josep Molera a un dels gegants del poble i també s'ha instaurat el premi "Noi de Tona" per reconèixer fets destacables a nivell municipal..