Cal Gravat
(Tona - Osona)

Tona - Cal Gravat

Tona - Cal Gravat (Foto: Albert Esteves, 2024)

Tona - Cal Gravat

Situació El Barri. Damunt de la capella de Santa Maria
Masia situada a la falda del turó del Castell, damunt l'església de Santa Maria del Barri. Es coneixia també amb el nom de Mas de Pàdua. Segons indica l'Inventari del Patrimoni, era l'emplaçament de la carnisseria de Tona. A partir del segle XVII, ja traslladada la carnisseria, s'edificà el mas Pàdua (actual Cal Gravat), en els terrenys cedits a Joan Prat per la universitat o Comú de Tona, convertint-se en un mas que tardanament formà part del conjunt del Barri. En una de les finestres hi ha gravada la següent inscripció:
FA Y PRESTA. TOTS ANYS. A LA UNIVER / SITAT DEL TERMA DE THONA. LO DIT MAS DE PADVA. 6. DINERS DE CENSVS. PAGADO (R)S LO / DIA DE Nª Sª DE AGOST. COM CONSTA / AB ACTE REBUT EN PODER. DEL RNT IOSEPH BLANCH. RECTOR DE LA PNT. / PARROCHIA DE THONA. ALS 10. DE 7 ANY / DE LA NATIVITAT DEL SR. DE 1673.

A la llinda de la porta principal hi ha inscrit el nom de Joan Prat i la data de 1677.