El Planell
(Tona - Osona)

Tona - El Planell

Tona - El Planell (Foto: Joan Molera -calaix.gencat.cat-, 1983)

Tona - El Planell

Situació Crtra. N-141c, km 41,5. Trencall
Masia de grans dimensions, amb diverses construccions adossades, entre elles una torratxa i una capella, dedicada a sant Antoni. És d'origen medieval i es té constància de la seva existència des del segle XV. Tanmateix, l'edifici principal és fruit d'una reforma més tardana, probablement del segle XVII o inicis del XVIII. És un edifici de planta rectangular, de planta baixa i dos pisos, amb teulada a quatre aigües. Presenta una façana simètrica, amb un gran portal adovellat al centre i dues finestres al seu damunt enllaçades amb pedra picada.

L'any 1673 està documentat com a propietari Pere Planell. L'any 1814 trobem a Josep de Planell com a procurador síndic i l'any 1852 a Ramon Planell com a batlle de Tona.