El Savell
(Tona - Osona)

Tona - El Savell

Tona - El Savell

Tona - El Savell (Foto: Joan Molera -calaix.gencat.cat-, 1983)

Tona - El Savell

Tona - El Savell (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1912-28)

Tona - El Savell

Tona - El Savell

Situació Camí del Verinal
Masia de tipologia clàssica, fruit d'una reconstrucció duta a terme l'any 1562, si atenem la inscripció de la porta adovellada. Damunt de la porta hi ha un finestral renaixentista, amb guardapols mixtilini i ampit motllurat. En una llinda hi podem llegir els noms de Maria Savell pubilla i Josep Castellar i Savell. Una part de la façana queda oculta per la construcció d'un porxo en un dels costats.

L'Inventari del Patrimoni ens proporciona la següent informació històrica: En virtut d'una franquesa i llibertat concedida pel rei Jaume II (1291-1327), els hereus del mas Savell eren gent alodial que no depenien de cap senyor feudal. Aquesta condició va permetre que Pere Savell, el 1347, instés un procés contra el veguer de Vic i Osona, Jaume d'Olzinelles, perquè el va obligar a una host o cavalcada dels homes del castell de Tona contra els del castell de Centelles. Va presentar un document davant un jurista, Berenguer Sa Era i el jutge, Pere de Sala, donant-se la sentència el 27 de setembre del mateix any, en què es reconeix Pere Savell i als seus hereus els drets obtinguts i la desgravació d'anar a hostes a no ser pel rei.