Església de Santa Maria
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Església de Santa Maria

Cambrils - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Església de Santa Maria (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1995)

Cambrils - Església de Santa Maria. Postal antiga

Cambrils - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Situació Plaça de l'Església de Santa Maria
L'església de Santa Maria de Cambrils va ser bastida en època incerta. Segons alguns autors es va iniciar a finals del segle XV però la construcció es va allargar gairebé durant tot el segle XVI. Molt malmesa durant el setge de 1640, es va haver de reconstruir, a mitjan segle XVII, un cop acabada la guerra civil catalana. Ha estat objecte d'ampliacions i modificacions al llarg dels segles, entre elles la seva actual façana, d'estil neogòtic amb detalls modernistes, projectada per l'arquitecte diocesà Ramon Sala Ricomà (Tarragona, 1848-1926).

Construïda dins els cànons del gòtic tardà, és un edifici d'una sola nau, tot i que les capelles laterals del presbiteri fan la funció de transsepte. Està coberta amb volta de creueria de cinc trams i capçada amb un presbiteri recte, cobert amb una volta de canó de cassetons. Una de les capelles laterals, la capella fonda, té una cúpula semiesfèrica recoberta exteriorment amb ceràmica vidriada. Al costat de l'epístola hi ha també dues grans capelles amb cúpula. Als peus de la nau hi ha el cor. Té un campanar de torre reconstruït a finals del segle XIX, capçat, l'any 2006, amb una agulla piramidal de ceràmica. Comptava amb tres altars barrocs, dedicats a sant Josep (1713), sant Pere apòstol, (1715), i les Ànimes, (1718), destruïts l’any 1936.