Muralla de Cambrils
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Muralla. Torre de la Presó

Cambrils - Muralla. Torre de la Presó (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Muralla

Situació Carrer de la Corona d'Aragó
Cambrils va ser emmurallat entre 1359 i 1406. La muralla, que encerclava el que ara coneixem com nucli antic, va haver de ser refeta en gran part després de la guerra dels Segadors. Quan, al segle XVIII, va desaparèixer el perill de la pirateria, es va anar enderrocant mica a mica tot i que, al segle XIX, amb la primera guerra carlina, es van tornar a bastir torres i a reforçar les que encara es conservaven.

La muralla tenia un perímetre d'uns 800 m i estava feta amb pedra i còdols de la riera d'Alforja lligats amb morter. La defensaven diverses torres, de la qual s'ha conservat la torre del Bou o de la Presó, i tenia la seva entrada principal al carrer Major, que s'ha pogut preservar, gairebé intacta. És un gran arc de mig punt adovellat, damunt del qual hi ha l'escut de Catalunya, reforçat a l'interior per un arc rebaixat.