Font de la plaça Marianao
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Font de la plaça Marianao. Ceràmica d'oficis

Cambrils - Font de la plaça Marianao. Ceràmica d'oficis (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Plaça Marquès de Marianao
Abans de l'arribada de l'aigua corrent, la gent de Cambrils s'abastia a través de pous o de les mines, que tenien la seva boca molt a prop de les muralles o als voltants del poble. L'any 1873, sent alcalde Timoteu Bassedas, es va decidir portar al poble les aigües de la mina del Bru, situada al nord de la població. Les obres es van enllestir l'any 1889. Això va permetre la inauguració de quatre fonts, a la plaça Major, a la de l'Església, al carrer Major i al carrer Sant Plàcid, a l'actual plaça Marianao. Totes elles existeixen encara avui.

La font de la plaça Mariano és de foneria, centrada amb una efígie de Neptú. Està situada dins d'un espai cobert, embellit amb un fris de plafons ceràmics que representen els oficis tradicionals, rajoles sorgides del taller del ceramista Raimon Castanys.