Plaça de la Vila
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Plaça de la Vila

Cambrils - Plaça de la Vila (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Plaça de la Vila (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Cambrils - Plaça de la Vila (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1945-65)

Cambrils - Plaça de la Vila. Postal antiga

Situació Plaça de la Vila
Tradicional centre neuràlgic de Cambrils fins a l'arribada del turisme i el desplaçament dels eixos comercials al sector de mar. Té una planta triangular allargada. Era el lloc on es celebrava el mercat abans de la construcció del Mercat Municipal i on estava situat l'Ajuntament. També hi havia les cases pairals d'algunes de les famílies més notables de la vila, com cal Sangenís, cal Frare Bru o cal Barenys. Des de finals del segle XIX i fins l'any 1935 va estar presidida per una font monumental de pedra. Ara n'hi ha una de foneria.

Des del punt de vista històric es tracta, probablement, del sector més antic del nucli, sorgit al segle XII, on hi va haver un castell. Segons Maristany, al segle XIII ja era porticada, i ho segueix sent en dos dels seus costats. Tradicionalment ha estat denominada plaça de la Vila, plaça Major, o, simplement, la Plaça. Però oficialment ha tingut diversos noms:plaça de la Constitució, plaça de la República o plaça Espanya.