Carrer Major
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Carrer Major. Portal de 1706 (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Font del carrer Major

Cambrils - Font del carrer Major (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer Major
Era l'eix principal de la vila emmurallada de Cambrils. Un carrer rectilini que abocava a l'entrada nord del recinte clos, on encara es conserva el portal adovellat medieval. La vila emmurallada era un rectangle gairebé perfecte, tal com ha assenyalat l'historiador local Laureà Pagarolas, a imitació dels antics campaments romans, on el carrer Major seria el cardo maximus, el qual es va creuant amb carrers transversals formant un traçat ortogonal gens habituals en els nuclis medievals emmurallats. En tot cas, la vila medieval es va anar configurant al voltant d'aquest eix i de la plaça de la Vila, on hi havia hagut el castell. Tot i que el traçat es conserva intacte, les cases, naturalment, han anat sofrint els canvis associats al pas del temps. Alguns portals datats, un de 1684, un de 1697 i un altre de 1706, ens fan pensar que aquells van ser uns anys, tot i les convulsions polítiques, d'un important dinamisme urbà.