Cal Dolsa
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Cal Dolsa

Cambrils - Cal Dolsa (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer Major, 22
En contrast amb les cases més antigues i modestes del carrer Major, aquesta és una casa senyorial, construïda l'any 1885 pel psiquiatra Tomàs Dolsa i Ricart (La Canonja, 1819 - 1909). Tomàs Dolsa es va fer famós per haver estat el promotor, juntament amb el seu gendre, Pau Llorach i Mulet, de l'Institut Frenopàtic de les Corts, a Barcelona. Ambdós van fer fortuna amb el descobriment d'una mina d'aigües laxants, a Rubinat (la Segarra), que van comercialitzar a gran escala. Una neta seva, Isabel Llorach Dolsa va ser una de les grans dames de la burgesia barcelonina i destacada dinamitzadora cultural.

La casa no és especialment ostentosa i s'inscriu dins l'estil eclèctic popular previ al modernisme. Al vestíbul, a l'entrada de l'escala, encara es conserva un vitrall amb les inicials T.D.