Torre de l'Ermita
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Torre de l'Ermita

Cambrils - Torre de l'Ermita (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Torre de l'Ermita (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 1994)

Cambrils - Torre de l'Ermita (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-35)

Cambrils - Torre de l'Ermita (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Cambrils - Torre de l'Ermita. Làmina antiga

Situació Av. del Baix Camp
Situada al costat del santuari de la Mare de Déu del Camí, als peus de l'antic camí ral, la Via Augusta romana, ara N-340. Està documentada des de l'any 1375, però no es pot descartar que el seu origen sigui molt anterior, ja que, en un document de 1152, el comte Ramon Berenguer IV va donar el lloc de Cambrils a Ponç de Regomir a condició de que hi construís una torre.

De planta rectangular, consta de planta baixa, dos pisos i terrat. Està feta amb maçoneria de pedra i argamassa, aprofitant també materials de rebuig, com tègules romanes o fragments de molins de mà. Les cantoneres estan reforçades amb carreus ben tallats. Està coronada amb una barbacana. La porta original era situada al primer pis mentre que la porta actual es va obrir amb posterioritat.

Amb la construcció del santuari al seu costat, al segle XVIII, es van ocupar de la torre les diverses comunitats religioses de les quals depenia el santuari. Al segle XIX es va fer servir de torre de telegrafia òptica. Abandonada al segle XX, es va començar a recuperar a partir dels anys 70. Posteriorment es va restaurar i, des de 1996, forma part del Museu d'Història de Cambrils. La planta baixa s'utilitza com a sala d'exposicions temporals.