Santuari de Santa Maria del Camí
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Santuari de Santa Maria del Camí

Cambrils - Santuari de Santa Maria del Camí (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Santuari de Santa Maria del Camí (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-35)

Cambrils - Imatge de la Mare de Déu del Camí

Cambrils - Imatge de la Mare de Déu del Camí (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-35)

Cambrils - Santuari de Santa Maria del Camí (Foto: Família Cuyàs 1956 -ICGC-, 1956)

Situació Av. de la Verge del Camí
Està situat al costat d'una antiga torre de guaita, als peus del camí ral, allunyada de l'antic nucli urbà. El santuari actual va ser construït a partir de l'any 1704 mercès a la deixa del canonge Andreu Foix i la participació de tot el poble de Cambrils, donat que l'església antiga, documentada des de 1214, s'havia quedat petita. Segons recull la tradició oral, la pedra era portada des de la pedrera de Montjuïc pels vaixells de cabotatge que transportaven oli i vi a Barcelona. L'obra no es va enllestir fins l'any 1778.

L'origen de l'ermita és incert, probablement coetani a la fundació del poble, a mitjan segle XII. Durant el segle XIII devia gaudir de gran popularitat perquè va rebre nombrosos llegats testamentaris. A mitjan segle XV tenia dos altars secundaris, dedicats a sant Bartomeu i al sant Esperit. És possible que la cripta del temple actual hagués format part de l'església antiga, que no ha deixat cap altre vestigi.

L'edifici actual és d'estil barroc, amb certa influència renaixentista. Consta d'una nau amb transsepte i cúpula al creuer. Les capelles laterals estan intercomunicades i al seu damunt hi ha tribunes. La porta és d'arc rebaixat, flanquejada amb falses pilastres, sense entaulament. Al seu damunt hi ha un escut de Cambrils i la data de 1783. La façana principal està formada per tres cossos, que defineixen un porxo, i té el típic coronament mixtilini barroc. La imatge de la Mare de Déu del Camí va ser destruïda l'any 1936. Només en va quedar un fragment del cap, conservat al cambril, al costat de la rèplica moderna.