Torre del Port
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Torre del Port

Cambrils - Torre del Port (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Torre del Port (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Cambrils - Torre del Port. Postal d'inicis del segle XX

Situació Passeig Miramar / Carrer Consolat de Mar, 1
La Torre del Port, dita també Torre del Mar o Torre dels Moros, va ser construïda cap a l'any 1665 per vigilar la costa, en una època en que sovintejaven els atacs corsaris barbarescs. En la construcció hi van participar molts veïns i, per finançar-la, es va imposar un tribut a tots els llaguts i barques que arribaven a la platja. L'any 1681 es va defensar amb una peça d'artilleria que, més que per atacar, es feia servir per alertar quan hi havia "moros a la costa". Dos segles més tard, l'any 1894, l'estat la va subhastar i va ser adquirida per Josep Ribot. El nou propietari va construir-hi uns merlets units amb una barana de ferro. Acabada la guerra civil, la torre va ser adquirida per l'advocat Francesc Figuerola, que la va convertir en habitatge. Fruit d'aquesta reforma és el cimbori que podem veure en l'actualitat. L'any 1992 va passar a ser propietat de l'ajuntament de Cambrils, el qual va procedir a la seva rehabilitació. Actualment el seu interior és visitable.

És una torre de planta circular, d'uns 10 m de diàmetre i 15 m d'alçada, amb la base atalussada, amb obra de maçoneria. Conserva la porta original, defensada amb un matacà.