Església de Santa María de Vilafortuny
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Església de Santa Maria de Vilafortuny. Claustre

Cambrils - Església de Santa Maria de Vilafortuny. Claustre (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorManuel Baldrich Tibau
Situació Carrer Santa María de Vilafortuny, 19
El lloc de Vilafortuny està documentat des de l'any 1152 i la seva església, des de 1194. Era la parroquial d'un terme no gaire poblat, format per masies esparses al voltant del castell de Vilafortuny. Aquesta església medieval estava situada arran de mar i sembla que es correspon amb les restes encara visibles a l’actual partida del Cap de Sant Pere. L'any 1575 es va autoritzar als veïns a construir una església més allunyada de la costa, sovint saquejada pels corsaris barbarescos. I es va construir una capella al costat del mas d'en Bosch, que encara es conserva. Finalment, quan es va construir la moderna urbanització de Vilafortuny, els seus promotors, del grup Rumasa, van decidir alçar una nova església, l'any 1963.

L'església moderna va ser projectada per Manuel Baldrich Tibau (Tarragona, 1911 - 1966), conegut per haver estat l'arquitecte de les Llars Mundet de Barcelona. Té la particularitat de comptar amb un claustre descobert annex.