Castlania
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Castlania

Cambrils - Castlania (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Camí del Cementiri
Al nord del nucli urbà de Cambrils, en un descampat, hi ha les restes d'una construcció que podria ser d'origen medieval i que, pel que sembla, podria haver tingut un ús militar i potser també d'emmagatzematge. Tradicionalment s'ha identificat com la castlania, és a dir, l'habitatge del castlà o governador del castell, que l'administrava en nom del senyor feudal.

És un edifici de dimensions considerables, de planta rectangular, format per una cambra i les restes d'una segona estança adossada en ela. El més sorprenent és la tècnica constructiva, murs de tàpia bastits mitjançant blocs encofrats, com si es tractés de carreus. No es conserven la coberta ni les obertures. Està datat al segle XIV.

L'ajuntament de Cambrils es va encarregar de l'excavació arqueològica, la consolidació i la construcció d'una estructura metàl·lica amb coberta a dues aigües per protegir-la de la pluja.