Parc Samà. Casa-palau
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Parc Samà. Casa-palau. Façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2024)

Cambrils - Parc Samà. Casa-palau

Cambrils - Parc Samà. Casa-palau (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Crtra. T-314, km 1 / Crtra. T-312
El palau és un gran edifici de planta quadrada, amb un cos més ample a la part posterior, flanquejat per sengles torres a cadascun dels angles, coronades amb cobertes piramidals de fort pendent. Va ser projectat, cap a l'any 1881, per un arquitecte francès no identificat i s'expressa en un llenguatge eclèctic, sumptuós però alhora sobri i racional. És innegable la semblança amb l'edifici de la Universitat de Barcelona que havia projectat Elies Rogent als anys 60 del segle XIX.

L'edifici s'articula a l'entorn d'un pati interior. Com era habitual en aquest tipus de palaus, a la planta baixa hi havia les estances del servei, a la planta noble els salons i les habitacions a la planta superior. La façana principal dóna accés a un gran vestíbul que comunica amb el pati interior. Es projecta a l'exterior amb una tribuna que fa de balcó al pis superior. La façana posterior compta amb un porxo accessible des de la planta noble que permet accedir al jardí a través d'una escalinata.