Monument a Antoni de Gimbernat
(Cambrils - Baix Camp)

Cambrils - Monument a Antoni de Gimbernat

Cambrils - Monument a Antoni de Gimbernat (Foto: Jordi Gili, 2020)

AutorLluís M. Saumells Panadés
Situació Passeig Vidal i Barraquer
Monument dedicat a Antoni de Gimbernat i Arbós (Cambrils, 1734 - 1816), il·lustre cirurgià i oftalmòleg que va fer avançar la tècnica quirúrgica i ocular a través de la seva tasca d'investigació i innovació. L'any 1967 el poble li va dedicar un monument per commemorar els 150 anys de la seva mort.

És obra de Lluís M. Saumells Panadés (Gironella, 1915 - 1999), artista establert a Tarragona, és conegut sobre tot pel seu monument a la Batalla de l'Ebre, a Tortosa, objecte d'una crua polèmica local. En aquesta obra, l'artista va voler simbolitzar l'aportació de Gimbernat mitjançant una flama polièdrica fet de plom i vidre emplomat, ancorada damunt d'un pedestal de pedra d'Ulldecona, on hi ha l'efígie de l'il·lustre metge. A sota hi ha unes formes de ferro forjat sobre una base de granit que representen les malalties contra les que lluitava. Es va inaugurar l'any 1968.