Plaça del Mercadal
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Plaça del Mercadal (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Plaça del Mercadal. Paviment

Reus - Plaça del Mercadal. Paviment (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Plaça del Mercadal (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1911)

Reus - Plaça del Mercadal (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, mitjan segle XX)

Reus - Plaça del Mercadal. Postal antiga

Situació Plaça del Mercadal
És, sens dubte, el centre neuràlgic de Reus, on hi ha l'ajuntament i la casa modernista més notable, la casa Navàs. Segons els historiadors, la plaça es comença a configurar en època medieval, entre els segles XII i XIII, però és al segle XV quan assoleix la seva estructura actual. Era el lloc on se celebrava el mercat i estava tota porticada. El seu magnífic empedrat, amb lloses rectangulars de diferents tonalitats, amb nombroses restes de fòssils ben visibles, data de l'any 1859.

És un espai de dimensions considerables, pràcticament quadrat, porxat en tres dels seus costats. La major part de les cases van ser refetes entre els segles XVIII i XIX, i a les primeres dècades del XX.