Ajuntament
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Ajuntament. Fanal (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Ajuntament, l'any 1920, abans de la reforma

AutorAntoni Pujades, Joan Mas / Antoni Sardà Moltó (reforma)
Situació Plaça del Marcadal
L¡actual edifici de l'Ajuntament, tot i que molt reformat, va ser construït a partir de l'any 1600 sobre la base d'un edifici més antic., que devia ser porticat. Es va fer una façana nova, amb traca de Joan Mas i Antoni Pujades, i es van refer algunes estructures interiors. L'edifici que ha arribat als nostres dies conserva, en bona mesura, les estructures i d'aquell palauet renaixentista. L'any 1712 es va afegir una planta més i dues torres a banda i banda, i el 1861 es va coronar amb un gran escut de Reus envoltat d'escultures al·legòriques.

Tanmateix, l'edifici va arribar al segle XX molt deteriorat i, l'any 1923, amenaçava ruïna. Finalment, l'any 1932 es va aprovar la reforma del llavors arquitecte municipal, Anytoni Sardà Moltó, que va modificar substancialment la façana, traslladant la porta renaixentista a la façana del carrer Aleus i reconstruint les torres, una d'elles a mode de campanar coronat amb un templet. L'esclat de la Guerra Civil va endarrerir les obres, que es van allargar fins als anys 50.