Casa Navàs
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Casa Navàs, l'any 1918 (fotografia anònima)

Reus - Casa Navàs. Postal antiga

AutorLluís Domènech i Montaner
Situació Plaça del Mercadal, 7
És un dels edificis residencials més importants del modernisme català i la principal joia arquitectònica de Reus. Va ser construïda entre 1901 i 1908 pel comerciant de teixits Joaquim Navàs Padró (Reus, 1851 - 1915), que va encarregar el projecte a l'arquitecte més reputat del moment, Lluís Domènech i Montaner. Està situada a la plaça del Mercadal, el centre neuràlgic de Reus, i això li atorga un enorme protagonisme visual. Ocupa el solar de l'antiga casa Simó- Cardenyes, del segle XVII. El 1905, es va establir la botiga familiar als baixos, que regentava la muller de Navàs, Josepa Blasco.

Exteriorment, té una façana monumental, abocada a la plaça, feta amb pedra de Montblanc molt ben tallada i polida, amb porxos a la planta baixa per respectar l'ordenació urbanística de l'entorn. Estan sustentats per cinc columnes coronades amb una grans arcs lobulats. Centra la façana una gran tribuna poligonal, que fa de balcó del pis superior. A la cantonada hi ha un balcó amb una gruixuda columna al vèrtex, tot plegat amb una exuberant filigrana escultòrica. Al mateix eix d'aquest balcó cantoner hi havia una esvelta torre de pedra, destruïda per un bombardeig durant la guerra civil. Tot el conjunt s'inscriu dins del vessant goticista del modernisme.

L'interior és tot ell d'una magnificència espectacular, començant per l'escala principal -amb un mosaic, en el qual treballen Homar i Josep Pey, inspirat en una pintura de Joaquim Mir, que va rebre'n l'encàrrec mentre passava un temps al sanatori Pere Mata-. Aquella condueix a un majestuós rebedor, la peça central de la primera planta, amb una alçada que abraça els dos pisos i funcions de distribuïdor. El segon pis, també molt luxós, estava destinat primordialment al servei, tot i que posteriorment s'hi va instal·lar la sala de música. És remarcable la terrassa de la part posterior, que dóna al carrer de Jesús, decorada amb rajoles pintades amb escenes de la història de Catalunya -potser creació d'Hipòlit Montseny-, i on manquen uns vitralls, possiblement decorats amb dissenys de cítrics-, dins de les arcades.

A la casa Navàs hi van treballar els millors artesans del moment. La part escultòrica va ser executada per Alfons Juyol, seguint les indicacions d'Eusebi Arnau. Els mosaics, arrambadors, paviments són del taller de Lluís Bru i de Pujol i Bausis. El mobiliari va ser dissenyat per Gaspar Homar. I els vitralls són del taller d'Antoni Rigalt i Jeroni F. Granell Manresa. Tot això es va anar conservant al llarg del temps -amb successives restauracions-, i canvis d'ocupació. Va ser casa d'un notari i d'un metge, va retornar a la família i actualment, és de l'empresari reusenc Xavier Martínez Serra.