Casa Font de Rubinat
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Casa Font de Rubinat

Reus - Casa Font de Rubinat (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorLluís Domènech i Montaner (reforma)
Situació Carrer de les Galanes, 19 / Carrer de la Presó, 2
Antiga casa pairal del segle XVII que va ser ampliada a començament de segle XX. Això fa que presenti dues façanes discontinues, l'antiga, que dóna al carrer de la Presó, i la del carrer de les Galanes, dissenyada per Domènech i Montaner entre 1908 i 1910.

A la façana antiga es conserva la part baixa, de pedra, on destaca una gran obertura rectangular, motllurada, presidida per un escut on hi ha el monograma de Crist i la data de 1602. La façana del carrer de les Galanes és de maó vist, amb un gran balcó de ferro forjat i grans finestrals quarterats. La part més remarcable és a l'interior, a la biblioteca, amb escales helicoidals i una espectacular llar de foc de pedra decorada amb relleus florals i l'escut de Reus. Les vidrieres van ser dissenyades, probablement, per Gaspar Homar.

Aquí va néixer, l'any 1860, Pau Font de Rubinat, que va ser alcalde de Reus i que va conèixer Domènech i Montaner durant la redacció de les Bases de Manresa, el 1892. La seva biblioteca aplegava uns 40.000 volums, alguns d'ells incunables.