Monument a Joaquim Bartrina
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Monument a Joaquim Bartrina

Reus - Monument a Joaquim Bartrina (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPere Caselles Tarrats / Ramir Rocamora Bernat (escult.)
Situació Plaça de Catalunya
Joaquim M. Bartrina i d'Aixemús (Reus, 1850 - 1880), va ser un escriptor romàntic que va assolir una gran popularitat malgrat la seva prematura mort, de tuberculosi, als 30 anys. Anticlerical i sempre polèmic, va escriure tant en català com en castellà.

L'any 1919, en el marc de les festes d'octubre, es va col·locar la primera pedra del monument erigit en el seu honor. Però l'obra no es va concloure fins el 1927. Va ser projectat per l'arquitecte municipal Pere Caselles. Està format per una gran peanya en forma d'obelisc, amb volutes al coronament i als peus, complementada amb uns relleus amb motius heràldics, tot plegat obra de Pau Bartolí i, al capdamunt, el bust de bronze de Bartrina, de l'escultor local Ramir Rocamora.

Es va restaurar l'any 2017.