Restes de la muralla medieval
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Restes de la muralla al Pallol (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Dibuix del recinte emmurallat de Reus

Reus - Dibuix del recinte emmurallat de Reus (Foto: cartell in situ)

Situació Raval del Pallol
El nucli antic de Reus es va configurar, cap a mitjan segle XII, al voltant del castell del Cambrer i de l'església, inicialment dedicada a Santa Maria. Els seus primers eixos van ser el carrer Major i el de la Font, seguint un model de vila closa. Posteriorment es va formar el que es coneixia com a Vila Nova, al voltant de la plaça del Mercadal, que va esdevenir el centre neuràlgic de la població. Cap al segle XIII es va construir la muralla, reforçada al darrer terç del segle XIV, envoltada per una vall, que comptava amb vint-i-vuit torres emmerletades. El perímetre de la muralla es correspon amb els actuals Ravals. Les muralles van ser enderrocades durant la primera meitat del segle XVIII.

Al Raval del Pallol es conserven restes de l'antiga muralla, excavades i protegides amb vidres des de l'any 2007. Es corresponen amb els fonaments de les torres d'en Pere Francí i d'en Rafael Mallol, construïdes a finals del segle XIV. Desapareguda la muralla, en aquest lloc hi hagué la casa del Pallol, un magatzem on es guardava el blat, que ha donat nom al Raval.