Casa Fàbregas
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Casa Fàbregas (Foto: Albert Esteves, 2024)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorJosep Simó Bofarull (reforma)
Situació Raval de Santa Anna, 80
InterèsEspecial interès Interessant
Sumptuós edifici residencial en cantonada, fruit de la reforma promoguda l'any 1920 pel comerciant i financer Evarist Fàbregas, segons projecte de l'arquitecte Josep Simó Bofarull (Reus, 1890 - 1966), tot i que els plànols estan signats per Josep M. Pujol. És el seu edifici més notable i denota la influència de l'estil Beaux-Arts, fruit de la seva etapa de formació a París. És un edifici de proporcions notables que centra el protagonisme en el xamfrà arrodonit, on hi ha l'àtic i la tribuna del pis principal. Hi ha una altra tribuna a l'extrem de la façana. Els elements ornamentals es basen en pilastres, sobrellindes amb relleus florals, mènsules i crateres a la cornisa i plafons verticals esgrafiats separant els eixos de les obertures.

Evarist Fàbregas i Pàmies (Reus, 1868 - 1938) es va enriquir amb l'exportació de vi i fruits secs durant la I guerra mundial. L'any 1920 va fundar el Banc de Catalunya. També es va dedicar a la política com a president local del Centre Republicà Democràtic Federal. Va ser un important filàntrop i mecenes. La fallida del Banc de Catalunya el va arruïnar i la casa va ser adquirida pel farmacèutic Josep Ornosa i Soler, la farmàcia del qual ocupava els baixos. L'any 1957 la casa va ser adquirida per l’industrial Joan Busquets Crusat, les inicials del qual presideixen la porta de l'escala de veïns.

En aquesta casa va néixer, l'any 1922, el poeta Gabriel Ferrater.