Antic Banc d'Espanya
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Antic Banc d'Espanya. Terra hidràulic (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Antic Banc d'Espanya. Postal antiga

AutorPere Caselles Tarrats
Situació Raval de Santa Anna, 59
Edifici monumental, amb una llaga façana, que ocupa una parcel·la en cantonada, un punt de gran visibilitat perquè dona a la plaça Catalunya i que es resol amb un cos semicilíndric a mode de torre. Segons el projecte, havia de ser coronat amb un cos amb cúpula, on hi hauria un rellotge i que, segons podem veure a la fotografia antiga que adjuntem, es va arribar a començar.

El solar havia estat ocupat anteriorment per l'antic Teatre Principal. Originalment, els baixos eren ocupats pel Banc d'Espanya i les plantes eren destinades a habitatges. Des de 1984 allotja el Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca. Es va construir entre els anys 1902 i 1904, amb projecte de Pere Caselles. La composició i tot l'aparell ornamental s'expressen en un llenguatge eclèctic amb la inclusió d'elements historicistes i modernistes.

L'edifici està situat damunt dels fonaments de la muralla medieval, visibles quan es va fer la fonamentació.