Casa Antoni Serra (Cal Quadrada)
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Raval de Santa Anna, 32-34 (Casa Serra) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Casa Serra. Façana Selva del Camp, t

Reus - Casa Serra. Façana Selva del Camp, t (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Menjador de la casa Serra

Reus - Menjador de la casa Serra (Foto: Del llibre Urbanisme i Arquitectura de Reus, de Pere Anguera, anys 80 del segle XX)

AutorJoan Rubió Bellver
Situació Raval Santa Anna, 32-34
Edifici de planta baixa i tres pisos construït entre els anys 1924 i 1927, una època en la qual el modernisme ja no s'estilava però que, en aquest edifici, s'expressa encara en tota la seva plenitud. El projecta és obre de Joan Rubió Bellver (Reus, 1871 - 1952), deixeble i col·laborador d'Antoni Gaudí, i va ser encarregat per l'industrial farmacèutic Antoni Serra Pàmies, per qui ja havia projectat uns anys abans el conegut com a Xalet Serra.

És una casa amb façana de pedra, de façana gairebé simètrica, on la tribuna del primer pis ocupa el lloc central. Destaca el pis superior, concebut com una llotja oberta amb un seguit de finestres geminades, que enllaça amb un capcer d'obertures geomètriques. Les finestres de la banda dreta són més amples i estan dividides per una columna de marbre.

Les estances interiors conserven en bona part la decoració original. Destaca especialment el menjador, amb un sostre completament decorat i pintat. El plafó central és obra de Tomàs Bergadà i, els del voltant, tots amb motius florals, d'A. Gelabert. El mobiliari és d'estructura barroca, amb predomini de columnes salomòniques daurades, que, segons Pere Anguera, li confereixen un cert aire eclesiàstic*.

*Anguera, Pere: Urbanisme i arquitectura de Reus. Caixa de Pensions,1988