Casa del Jueu del Raval
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - El Jueu del Raval. Reproducció a la façana

Reus - El Jueu del Raval. Reproducció a la façana (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJosep M. Pujol de Barberà (reforma)
Situació Carrer d'en Vilar, 9-11 / Raval de Santa Anna, 13A
Edifici en cantonada, de planta baixa, entresòl i tres pisos. De les dates inscrites als escuts, 1763 i 1926, deduïm l'any de construcció i l'any en que va ser remodelat fins adquirir el seu aspecte actual. En aquesta reforma, promoguda per Francesc Gay, es va afegir el pis superior. Els plànols estan signats per Josep Maria Pujol de Barberà, tot i que l'autor del projecte podria ser Pere Caselles. L'element més sorprenent de la façana és una figura penjada a la cantonera. Es tracta d'una figura satírica coneguda com el Jueu del Raval.

El Jueu del Raval és una figura humana, molt popular a Reus, amb el braç dret estirat cap endavant, que porta un buirac amb fletxes. Segons la tradició, la figura assenyala la casa del davant. I va ser posat, cap a 1763, pel propietari de la casa que acusava al seu veí de mal comerciant, trampós i jueu. També hi ha la teoria de que era un reclam publicitari relacionat amb un antic bordell. Es va retirar quan es va reformar la casa i la figura original es va depositar al Museu de Reus. La imatge instal·lada a l'edifici és una rèplica que va fer l'ajuntament, l'any 2012.

Aquesta història va servir d'argument de l'obra dramàtica Lo jueu de l'arrabal de Reus (1889), del dramaturg Domènec Font Morgades (Reus, 1837 - 1902).